Tuntui oikeastaan melko oudolta, kun ei kanalasta saatu yhtä ainokaista kananmunaa liki kuukauteen. Vuoden viimeisenä päivänä oli kuitenkin joku rouvista pyöräyttänyt munan, ettei kuukausi nyt mennyt ihan nollille. Kovin oli pienikokoinen muna, joten uskon, että se on kesällä syntyneiden poikasten tuotosta. Itse asiassa olin kanalassa, kun Elviira kaakatti muninta ääntä isosta pesästä. Kas kumma, siellä oli illan päälle pienen pieni muna, joten syyllinen taisi löytyä. Nyt on muutamana päivänä yksittäisiä munia tullut, joten vaikka on kylmä, uskon nyt muninnan lähtevän käyntiin.

Taas on se aika vuodessa, kun taistellaan kylmyyttä vastaan. Päivä päivältä pakkanen on kiristynyt ja tällä hetkellä on -23C sekä vielä vain kiristymään päin. Ilman mitään lisälämmittimiä oli kuitenkin 7C kanalassa, mutta nyt on varmaan viritettävä laitteita kuntoon, sillä huomiseksi luvattu alle -30C. Se oli melkoinen kipukynnys viime talvena. Muistan, että viikon verran tuo pysytteli niissä lukemissa ja vaikka oli öljytäytteinen lisälämmitin, veti yhtenä aamuna veden hileeseen. Ei siinä kuinkaan sitten käynyt, ämpärillinen kuumaa vettä lämmitti astian ja samalla koko mökin taas plussan puolelle ja onneksi lähtikin sitten lauhtumaan. Toivottavasti ei tänä talvena tulisikaan pitkiä jaksoja niitä ääri pakkasia.

Eilen koitin lapioida lunta kanalan perustan ympärille, tosin vaikeata tuo oli, sillä lunta on tosi vähän ja sekin vähä on kivikovaa nuoskakelien jäljiltä. Sain kun sainkin eristettyä reunat lumella. Kanala kun on harkkojen varaan rakennettu jää lattian alle tyhjä tila, joka tietenkin jäähdyttää sieltä kautta koko kanalaa. Alusta on järeästi verkotettu, sinne ei siis pääse pesimään ainakaan kovin isoa elukkaa.

Kanat ovat nyt kovin pelokkaita olleet kukko episodin jälkeen. Eivät tule edelleenkään ovelle kerjäämään, vaan vetäytyvät kaikki takaseinän lähelle, kunnes laitan välioven kiinni. Tyytyväinen kotkotus kuitenkin kuuluu, joten kaikki taitaa olla ihan mallillaan muuten. Kyllä ne taas kohta alkavat luottamaan ja uskaltautuvat lähemmäs.