Voi kurjuuden kurjuus, nyt se iski mitä olen pahiten pelännyt, linnuilleni sairaus. Yhdellä kanoista huomasin outoa käytöstä jo jonkin aikaa sitten. Ekateriina on ollut kummallinen rääkyjä, ihan kuin variksen poikanen. Aina, kun tulee lähemmäksi ei ole samanlainen kuten muut. Vaikka eivät nyt yleensä anna ottaa kiinni itseään, tämä alkaa huutaa hulluna jo matkan päästä. En nyt sen kummemmin siihen kiinnittänyt huomiota, mutta yhtenä päivänä se oli jotenkin hieman klenkan oloinen. Seuraavana, painoi mennä oudossa asennossa pää kenossa, joka meni vain pahemmaksi. Pakko oli jo varhaisessa vaiheessa pistää eristykseen, Nadjan kanssa, joka on kipeänä ollut viikon päivät, tosin toisella tavalla. Tänään tutkin Nadjaa myös hieman tarkemmin ja huomasin sillä olevan kalkkijalat. Muuta en ensitöikseni nähnyt, mutta huomenna on aloitettava hoidot. Ekateriinalla taitaa sittenkin olla Marekin tauti, joten ei ole oikein muita vaihtoehtoja, kun päästää raukka kärsimyksistään.

On niin kurjaa, kun vielä on kylmä kausi, enkä saa kanojani mihinkään muualle tällä hetkellä. Olisi saatava hetkeksi pois kanalasta, kun sen siivoan läpikotaisin, desinfioin ja vaihdan kuivikkeet. Oli miten oli, huomenna alkaa kuitenkin kevyempi siivous, kaikkien tarkistus ja hoidot. Heti, kun ilmat sallivat, tulee koko kanalan täyssiivous ja mahdollisesti munintapesien uusiminen. Orret, lähtevät joka tapauksessa vaihtoon ja lantalaarit kalkitukseen ja syvädesinfiointiin. En oikein muutakaan keksi. Toivottavasti se auttaa asiaa ja saan pitää omat pikku kanaseni ja uljaat kukot. Nyt on jo muutaman päivän ollut loishäätölääkkeet yhdessä juoma-astiassa, sen verran korkealla, etteivät ihan pienimmät yletä. Viimeksi se oli avoastiassa ja luulen (vaikka ei varmaan pidä paikkaansa), että silloinen Jooseppi-kukko, veti siitä suurimman osan naamaansa ja jonkun ajan päästä kuolla kupsahti aivan oudosti.

Kyllä on paha mieli ja kurja olla, tuntuu, että on syypää kaikkeen, vaikka kuinka on yrittänyt pitää lintuja kuin kukkaa kämmenellä. Toivotaan parasta, että saan kalkkijalat kuntoon.