vaakuna%20keltainen.jpg

Arvoista Haapavetiset ja muut joulunavausjuhlaan osallistujat!

Joulu tuo juhlista jaloin! Onko se pelkästään lupa suureen kulutusjuhlaan?

Ei suinkaan, joulu ja siihen liittyvät erilaiset juhlat ovat kaikkien odottama mitä kaunein perinne sekä perheiden, sukujen ja ihmisten hyväntahtoisuuden ja yhdessäolon pääjuhla vuodessa. Vaikka pimeys on vallannut pohjolan, on suurin osa koristellut kotinsa kauniisti erilaisin valoin. Niin kuusiin, katonrajoihin ja jopa teiden varsiin rakennetaan erilaisia valolaitteita pimeyden voittamiseksi. Monesti kuulee puhuttavan valon juhlasta. Kaikki tekevät parhaansa, että kodit ovat kauniisti koristeltuja päätapahtumaa aattoa ajatellen, kukin varojensa ja tietenkin perinteidensä mukaan. Ei voi kieltää, etteikö kulutusta olisi lisätty, mutta siinäkin on kulloinkin vallitsevat trendit voimakkaasti esillä. Kuka nyt ei haluaisi lapsillensa ja perheellensä tarjota kaikkein parasta mihin pystyy.

Seurakunta on koristellut kirkon seimellä muistuttamaan meitä perimmäisestä joulun juhlasta, Jeesuksen, vapahtajamme, armorikkaasta syntymäpäivästä, jota juhlimme kukin omalla tavallamme.  Joulun aika tarjoaa myös oivan tilaisuuden hiljentymiseen, kaiken kiireen keskellä ja ennen kaikkea sen jälkeen. Kaikille ei joulu suinkaan ole riemun ja ilon juhla. On paljon ihmisiä jotka ovat yksin, ihmisiä joilla ei yksinkertaisesti ole mahdollista sairauden tai muun syyn takia osallistua yhteisiin tapahtumiin. Haastankin teidät kaikki muistamaan läheisiänne tulevana jouluna, käykää, soitelkaa, lähettäkää kortteja tai vaikkapa tekstiviestejä sille lähimmäiselle, joka sitä odottaa. Olen varma, että pieninkin huomioiminen lämmittää mieltä.; ei ehkä olekaan niin yksinäinen olo, sillä ihminen kaipaa ihmisen luokse.

Tässä kauniissa Haapaveden kaupungissamme toivon, että meillä myös kaupalla on joulun juhlaa.  Monella on mielessä lahjalista toiveena tai hankintana. Katsellessa ympärillemme huomaa hyvin, että positiivista ilmapiiriä on lisääntynyt kauppojen tyhjien tilojen täyttyessä uusista yrittäjistä, jotka tekevät parhaansa, että meille kaikille löytyisi jotakin tästä ihan omasta kotikaupungista. Tehdään heille myös joulu ja keskitetään hankinnat tänne. Lasten joulupukkilistat menevät luonnollisesti Korvatunturille, mutta kaiken muun voi hyvinkin keskittää Haapavedelle.

Mieltäni lämmittää kovasti, kun kuulen, että eri paikkakunnille maassamme taas puhutaan uusista isoista hankkeista, jopa siihen suuntaan, että suuria henkilömääriä palkataan töihin. Uudenkaupungin autotehdas, Riihimäen työkaluyritys Würth, useampien hienojen ja mittavien laivatilausten voittaminen suomeen, on mielestäni osoitus siitä, että valoa on taas näkyvissä putken päässä. Haapavettä koskevien Vapon ja Kantelen Voiman suunniteltujen tehtaiden kilpailu ja suunnittelu käy kovana ja toivomme luonnollisesti, että kaupat voitetaan ja saamme lisää työpaikkoja meillekin tänne kotikaupunkiimme. Tästä se nousu alkaa ja viljelemällä positiivista ilmapiiriä ja henkeä ympärillemme, se myös onnistuu, aivan varmasti.

Katselin mitä meillä on tarjolla täällä kaupungissa näin joulun alla. Tulos oli positiivisesti yllättävä, tapahtumia on runsaasti tarjolla. On joulutoria, myyjäisiä ja monia joulujuhlia yhdistyksillä, sen lisäksi vielä useita upeita konsertteja. Itsenäisyyspäivän juhlia vietetään perinteisesti alkaen kirkonmenoilla ja sen jälkeen, kunnioittamalla taas kaatuneita: sankarihautojen vierailulla ja seppeleen laskulla.

Nämä ajat ovat myös kiireistä aikaa päätöksenteossa. Tulevan vuoden talousarvio on valmistumassa lopulliseen muotoonsa, tosin veroprosentit ovat jo päätetty. Se tarjoaa edelleen nykyisenkaltaisen palveluntarjonnan ylläpitämisen meille kaikille kaupunkilaisille. Emme aina kaikessa ole onnistuneet, sillä väkiluku on vähentynyt edelleen sinä aikana, kun olen täällä itse asunut. En ihan kuitenkaan usko, että syy ihmiskatoon olisi ihan pelkästään tänne muuttamiseni.  Rakastan tätä kaupunkia ja sen ympäristöä, teen kaiken voitavani paluumuuton edistämiseksi tänne. Toivon teidän kaikkien kertovan muualla asuville tuttavillenne ainakin yhden hyvän asian koptikaupungistamme. Me jokainen olemme hyvän tiedon lähettiläitä, kun liikumme maailmalla. Meillä on täällä monta erinomaista asiaa, joten hyvien asioiden löytäminen, ei luulisi tuottavan minkäänlaista ongelmaa.

Hyvät kuulijat, haluan toivottaa kaikille omasta ja kaupungin puolesta oikein hyvää ja riemukasta adventin aikaa ja joulun odotusta. Pidetään huoli toisistamme myös joulunajan ulkopuolella.

Jumalan siunausta.