Aikaa on kulunut nyt niin paljon siitä, kun kanat tulivat meille kesäkuun puolessa välissä, että nyt pitäisi jo olla aika kypsä muninnalle. Tullessaan yhtä vanhempaa kanaa ja kukkoa lukuun ottamatta koko poppoo oli 1½-2 kuukauden ikäisiä. Kaiken kesää on koetettu saada kaikki sopimaan samaan mökkiin ja niinhän siinä kävi, että kukkoja oli aivan liikaa. Yhdestätoista yksilöstä oli sitten seitsemän kukko ja siitä ei sitten tullut yhtikäs mitään. Lopulta oli viisi pahankurisinta ja eniten muita kiusaavaa kukkoa lopettaa. Päädytti siis kokoonpanoon: vanha kukko yksi kukko aspirantti (jonka lauluääni on kyllä tosi kyseenalainen), yksi vanhempi kana ja kolme nuorta, yhteensä kuusi lintua. Tuntuu oikeastaan, että niitä on aivan älyttömän vähän, sillä meteli ja meno oli koko porukan olleessa koossa todella vauhdikkaampaa.

Yhteistyössä kasvattajan kanssa on pohdittu ruokavaliota ja vitamiinilisää. Kotiruoka jätetty aika ajoin kokonaan pois ja itse asiassa, se on johtanut siihen, etteivät elukat sitten osaa tai haluakaan sitä syödä vaikka tarjoaisikin. Viimeksi koitin keitettyjä makaroneja johon jäähtyviin makaroneihin lisäsin pari kanamunaa ja hieman jauhelihaa. Kyllä siellä osa kävi vähän nääpimässä mutta kyllä kokolailla kaiken joutui heittämään pois. Pelkäsin ruoan pilaantuvan, vaikka lattiatasossa nyt taitaa olla ihan jääkaapin lämpötila. Jyviä olen aina heittänyt lattialle, että saavat niitä kuopia päivän mittaan. Lähinnä luomuohraa jsa lisäksi aika ajoin päivällä hieman kuorittua auringonkukan siementä. Ei siis ole kuitenkaan ihan huonot päivät meidän kanoilla.

Nyt ajattelin tämän viikon jättää nuo jyvät pois ja heitän samaa valkuaispitoista rehua jyvien sijaan lattialle ja laitan taas vitamiinit vesiastioihin. Vesiastioitakin on kaksi. Yksi sellainen hieman isompi, ettei varmasti pääse vesi loppumaan. Nipoilla varustettu ja se taisi olla joku kuuden litran astia. Sitten on pienempi, joka on hieman kuin kukkaruukku ylösalas pienen tason päällä, no kaikki tietävät minkälainen se on, vesi pysyy astiassa kun ei paine ylitä reunojen vetävyyttä. Se on sellainen pieni litran vetoinen ja sitä onkin jatkuvasti tankattava, eli tarpeen näyttää olevan. Astia on pienen korokkeen päällä, etteivät sottapytyt pääse sitä vettä heti likaamaan. Tämä on ollutkin paras versio sijainnille, sillä alkuun oli koko ajan vaihdettava vesi kun sontivat ja tallustelivat vedessä kaiken aikaa.

Valo on kuulemma sellainen tärkeä muninnan kannalta, eli jos on liian pimeätä, muninta kärsii. Minulla onkin päivävalona sellainen 2500 lumen led valo katossa, joka ei välky. Se tuntuu ihan päivänvalolta vaikka ei luonnollisestikaan ole siihen rinnastettavissa, mutta kirkkaampi kuin jokin pikku lamppu, joita aikaisemmin on ollut käytössä. Siitä se lisäksi on hyvä, että sähkönkulutus on käsittämättömän pieni 25W.

Näillä nyt mennään tämä viikko, kyllä ainakin olen yrittänyt. Tietenkin hieman syö miestä kun kaveri kertoo että heillä oli kanoja joilta oli kerättävä munat kahdesti päivässä. No, juttujahan aina riittää.